woensdag 13 maart 2013

Quinoa & Salade met avocado

Overal zie je het opduiken. Het is hip in Foodiesland: Quinoa, Quinowatte?
Quinoa zijn kleine zaadjes die je kookt en in je gerechten verwerkt zoals rijst of couscous. Het leuke aan quinoa in tegenstelling tot rijst of couscous is dat je er langer een voller gevoel aan overhoudt. Ideaal dus als je wat op je gewicht wil letten. Er bestaat maar weinig voedsel naast quinoa dat zulke hoge voedingswaarden heeft en dat in de categorie van compleet of bijna compleet voedsel valt. De zaadjes bevat proteïne, alle essentiële aminozuren, nicotinezuur, thiamine, Vitamine B6, kalium en riboflavine. Bovendien bevat het ook een aantal andere mineralen zoals ijzer en voedingsstoffen.
(bron: dieet.blog.nl)

Quinoa kan je vinden in natuurwinkels (en soms ook wel in de normale winkelketens van bij ons) in 3 soorten: geel, rood, bruin en zwart met elk hun eigen smaak. Een pakje van 500g kost rond de 4 euro. Het lijkt best duur maar zoals ik net zei heb je er snel een vol gevoel van.
Belangrijk weetje: altijd de quinoa onder water spoelen vooraleer je hem kookt. Er zit namelijk een bitter smaakje rond de zaadjes dat je liever niet in je eten proeft.


Wat heb je nodig voor de salade?
- 1 avoncado in stukjes gesneden
- 1 kleine Elstar appel in schijfjes
- 8 kleine bolletjes mozarella
- een beetje salademix
- dressing naar keuze

Snijdt alles naar believen en meng het in een slakom. (Suuuupersimpel!)En de Quinoa?
Spoel de gewenste hoeveelheid quinoa af in een dunne zeef onder een lopende kraan. Doe de quinoa in een pot om op het vuur te zetten.Voor 1 kopje quinoa voeg je 2 koppen water toe in je pot.
Breng aan de kook met wat zout of bouillon in het water. Laat koken zoals aangegeven op het pakje, MET het deksel op de pot en roer regelmatig een keer om.
Het water verdwijnt volledig. 
Wanneer de quinoa klaar is kan je ze in een kommetje doen en wat olijfolie en kruiden toevoegen.
Verse kruiden zijn nog altijd het lekkerst, maar dat kan je zelf kiezen.

Smakelijk :)


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten