dinsdag 16 juli 2013

Lichte erwtensoep - Piet Huysentruyt

Ik ben dol op erwtjes, maar andere peulvruchten of boontjes kunnen er bij mij niet in. Geen idee waarom! Erwtjes zijn het best als ze vers zijn of uit de diepvries komen. Ze hebben dan een helgroene kleur en zijn knapperig nadat je ze gekookt hebt. Uit blik zijn ze niet alleen deze knapperigheid, maar ook hun kleur verloren. Ze zijn lang niet zo lekker! (Maar ik snap wel dat je soms uit tijdsgebrek al eens snel een blik erwten met worteltjes zal opendoen. - I don't judge!) 

Op deze zomerse dag had ik zin om voor de middag een soepje te maken die we met wat stokbrood en kruidenkaas konden oppeuzelen. Mission completed! Zelfs de zus die niet van erwtjes houdt heeft een groot bord van dit soepje naar binnen gehapt.


Wat heb je nodig?
- 1 prei
- 1 ui
- 2 aardappelen
- klontje boter
- 1,5 liter water
- 1 eetlepel gedroogde groentebouillon
- 600g verse-/ diepvrieserwten ontdooid
- 1 pakje buffalomozarella

Hoe begin je er aan?
- Snijdt de prei, ui en aardappelen in kleine blokjes en stoof ze op een zacht vuurtje voor een 5 a 6 minuutjes.
- Voeg het water met de bouillon toe en laat het geheel opkoken. Zet hierna het vuur zachter en laat een half uurtje pruttelen.
- Ondertussen zet je een tweede pot water op het vuur met de erwten in. Deze laat je ook koken voor 7 a 8 minuten. (Je zal merken dat er deukjes in de erwten komen, dit is goed! Je kan af en toe een erwt proeven om te kijken of  ze gaar zijn.)
- Giet de erwten af en dompel ze onder in ijskoud water. Enkel op deze manier kan je ervoor zorgen dat je soepje straks ook nog die felgroene kleur heeft.

 
- Mix de erwten in de lege pot; samen met 0,5l water tot een gladde puree.














- Wanneer je bouillonsoepje gekookt is mag je ook deze mixen.














- Voeg er nu de erwtenpuree aan toe, laat nog even op het vuur staan en dien op met wat blokjes mozarella in de borden en een ciabatta of stokbroodje om te soppen.



Smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten