donderdag 18 juli 2013

Tarte tatin van ui - Veg!

Eten uit de voorraadkast, een huzarenstuk om daarmee wat lekkers op tafel te zetten. Toch met wat creativiteit lukt het vaak goed. In onze voorraadkast (lees: kelder) kan je altijd wel uien vinden. Ik eet graag uien, echt waar. Ook bladerdeeg hebben we meestal in huis.
Nu was het toeval dat het bladerdeeg dringend opgemaakt moest worden, en buiten vers worstenbrood en quiche kon ik even niet verder nadenken. Totdat ik in het boek van Hugh Fearnley - Whittingstall het volgende receptje tegenkwam: uientaart op zijn kop. Dat zag er verdorie lekker uit!
Een ovenvaste pan had ik wel niet in huis om dit gerechtje te maken, maar geloof het of niet: die heb je helemaal niet nodig ;)Wat heb je nodig?
- een rol bladerdeeg
- 3 a 4 middelgrote uien (dat mogen ook rode uien zijn)
- een klein klontje boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- zeezout
- versgemalen peper

Hoe begin je er aan?
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Neem het bladerdeeg uit de koelkast zodat het tot kamertemperatuur kan komen.
- Schil de uien en snijdt ze in 6 of 8 partjes die aan de kant van de wortel nog aaneen blijven zitten.


- Verhit de boter en olie in een ovenbestendige pan of een gewone koekenpan op een middelhoog vuur. Leg de uien er in, bestrooi met zeezout en peper en bak ze 15 a 20 minuten. Keer de uien regelmatig om zodat ze volledig zacht worden en lichtjes karameliseren.
- Besprenkel de uien tegen het einde met balsamicoazijn en laat ze nog even op het vuur staan zodat de azijn wat verdampt.

- Haal nu de pan van het vuur om in de oven te zetten. Als je een ovenbestendig pan hebt kan je gewoon het bladerdeeg bovenop de uien in de pan leggen en 20min laten garen. Indien je geen ovenbestendige pan hebt verleg je gewoon de uien in een ronde ovenschotel en leg je daarover het bladerdeeg om te bakken.


- Als het bladerdeeg knapperig en lichtbruin gebakken is mag de taart uit de oven. Maak de randjes nog even los met een mes en draai daarna de taart om op een bord zodat de uien terug bovenaan liggen. Serveer met een frisse salade.Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten