woensdag 20 maart 2013

Sachertorte - Sofie Dumont


Vriendjes komen, vriendjes gaan.... maar lekkere taart zal altijd bestaan. Een vroegere vriend uit Brugge leerde me ooit 'Sachertorte' kennen. Een héérlijke chocoladetaart naar Weens recept. Nu weet ik eigenlijk nog altijd niet of het deze taart is die ik me nog van hem herinner of een ander taartrecept dat hij ooit gemaakt had met koffie in verwerkt. Koffie en chocolade is meestal wel een goede combinatie, waarom zou ik dan ook geen Sachertorte met koffie maken? Tijd om dit een keertje uit te testen.

Naar het recept heb ik niet meer gevraagd, maar op internet vond ik een receptje van Sofie Dumont. (De vrouwelijke versie van mijn held Jeroen Meus maar zij is dan vooral gespecialiseerd in recepten om te bakken.) Op Sofie's website vind je een vrij traditionele Sachertorte, ik heb hem een beetje aangepast naar wat we op dit moment nog in huis hadden. Er lagen ten eerste nog wat restjes Sinterklaaschocolade die dringend op moesten in zowel witte als pure chocolade. Ten tweede hadden we geen abrikozenjam in huis... dan maar met aardbeienjam!


Wat heb je nodig?
Voor het deeg


 • 200 gr pure chocolade (in stukjes) 2
 • eetlepels kokend water 1 eetlepel
 • oploskoffie 150 gr bloem
 • 6 eiwitten
 • 250 gr koude boter
 • 240 gr poedersuiker

Voor de confituurglazuur
 • 250 gr confituur
 • 2 el bruine rum

Voor het chocoladeglazuur
 • 175 gr pure/welk/witte chocolade (in stukjes)
 • 300 gr suiker
 • 175 ml water

Hoe begin je er aan?
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de randen van een springvorm goed in en bestuif met bloem.
Smelt de chocolade (au bain-marie) --> hoeft niet per se hoor...  en laat ze daarna onder voortdurend roeren een beetje afkoelen. 
Roer de boter glad met een garde of met een keukenrobot op de laagste stand. 
Voeg 80 g van de suiker toe en mix nog 2 minuten op de hoogste stand, tot de massa licht van kleur en schuimig is. 
Voeg de chocolade bij het botermengsel en roer door tot je een gladde pasta krijgt. 
Los je koffie op in de twee eetlepels kokend water en voeg dit toe aan het mengsel, daarna zeef je ook een klein deel van de bloem dat bij in de kom mag.


 

Klop de eiwitten met de rest van de suiker op, maar niet te stijf. Roer ongeveer ¼ van de eiwitmassa door de chocolademassa. Zeef de rest van de bloem bij het deeg, voeg steeds slechts kleine beetjes toe en roer ze voorzichtig onder het deeg om klonters te vermijden.


  

Spatel daarna ook de rest van het eiwit voorzichtig door de massa.
Verdeel het deeg gelijkmatig over de springvorm en bak de taart 45 minuten in de oven.

Breng in een pannetje de confituur met (eventueel) de bruine rum aan de kook, onder voortdurend roeren. Laat 2 à 3 minuten doorkoken, tot er een gladde massa ontstaat. Haal door een zeef en hou warm. 

 Snijd de taart horizontaal middendoor en bestrijk het onderste deel met het confituurglazuur. Zet de twee taarthelften weer op elkaar en bedek de taart met de rest van het abrikozenglazuur. Laat het glazuur koud worden zodat het gelijkmatig en stevig wordt.


Breng onder voortdurend roeren de suiker, het water en de stukjes pure/melk of witte chocolade aan de kook. Zet het vuur iets lager en blijf roeren. Haal het glazuur van het vuur en roer nog 1 minuut, tot het mengsel enigszins is afgekoeld. Verwerk dit glazuur meteen verder.Giet het chocoladeglazuur gelijkmatig over de taart. Laat het drogen, laat de taart minstens 1 uur afkoelen.
Haal de taart ongeveer 1 uur voor het opdienen uit de koelkast en serveer met slagroom of vanille-ijs.


het originele recept: http://koken.vtm.be/recept/sachertorte 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten