dinsdag 21 mei 2013

Spaghetti met truffelsalsa, rucola en Pecorino - Jeroen Meus

Het mag al eens wat meer zijn. Daar waren ik en m'n kotgenootje het wel grondig over eens toen het onze opdracht was om nog een keer een kookavondje te organiseren. Waarom niet eens iets proberen wat we nog nooit gegeten hebben? - Hierbij moest ik meteen denken aan het zwarte goud: de truffel. Voor een student is verse truffel kopen een kostbare zaak. In de winkel van Oil & Vinegar vonden we een potje truffelsalsa. (5,99EUR). Hier moest het ook wel mee lukken. Een lekker en simpel receptje vonden we in het tweede kookboek in de reeks Dagelijkse Kost van Jeroen Meus. Het lijkt simpel, maar geloof me... het is een smaakbom in je mond :) . - 4 personen



Wat heb je nodig voor de kruidenolie?
- 2 teentjes look
- 1dl kwaliteitsvolle olijfolie
- 4 takjes tijm
- 4 blaadjes laurier
- 1 of 2 rode chilipepers (van die kleine)
- verse rozemarijn naar smaak

Wat heb je nodig voor de pasta?
500g pasta
- half potje truffelsalsa
(Het originele recept is met truffelpasta, maar dat vonden we niet meteen.
Je kan eigenlijk zoveel truffelsalsa toevoegen als je zelf wil...)
- 80g pijnboompitten
- 1 zakje rucola
- 150g Pecorino in blok
- peper en zout

extra: vijzel, zeefje, dunschiller of rasp
(zel heb ik geen vijzel op kot, ik moest dus een beetje creatief zijn!)

 Hoe ga je te werk?
1. Plaats een pannetje met de olijfolie op een zacht vuur en laat lauw worden.
(de olie mag niet heet worden!)
2. Snijdt ondertussen de rode peper, laurier, tijm, look en rozemarijn in groffe stukken en plet alles in de vijzel. Voeg dit kruidenmengsel toe aan de warme olie en laat minstens een half uur staan zodat de olie de smaken kan opnemen. Je mag het vuur zelfs afzetten.
3. Vul een grote pot met water en een snuf zout en breng dit aan de kook.
4. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een antikleefpan. Je hebt hiervoor geen boter nodig. Het vuur mag redelijk hoog staan maar zorg wel dat je de pitjes voortdurend omroert want ze durven snel aanbakken.

5. Als het water kookt voeg je de pasta toe en kook je deze beetgaar volgens de aanwijzingen op het pakje. Giet hierna de pasta af en stort deze in een grote mengkom.
6. Giet een deel van het olie-kruidenmengsel door een zeefje over de pasta. (Let er op dat de pasta niet gaat zwemmen in de olie... indien je olie over hebt kan je deze verder bewaren in een flesje.)
7. Schep de truffelsalsa onder de spaghetti, voeg eventueel nog wat olie toe en wat kruiden uit het zeefje.

Serveer elke gast een bord spaghetti voor met daarover wat rucola en geroosterde pijnboompitjes.
Werk je borden af met peper & zout en schilfers Pecorino.



Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten